Tuesday, November 1, 2011

HEROKAH?

Saya ialah seorang BATMAN...tiba-tiba penjahat datang dan hulubalangnya ialah semua haiwan di muka bumi ini. Aaaaa LARI...!Saya bersembunyi di dalam almari tetapi mengapa almari itu ada lubang sehingga seekor anak harimau menerkam kepala saya....Aaaaaa tolong!!! ciss! Mimpi rupanya...hee~ Moral of da story: Jangan jadi HERO, jadilah POWER RANGERS. bertukar! Jum kawan2 jadi power rangers dan bersama membanteras kejahatan! Jadi hero penat beb...sorang2...ha3 (status FB yang merapu meraban)

Batmankah aku?
Teringat pulak lagu Ngam Ho oleh Kumpulan Spider. Cuba hayati lirik lagu ini.
Aaaa O
Biskut rendam kopi O
Aaaa O
Jangan kecoh
Naik bukit kasi pelan-pelan kayuh
Baru ngam ho orang panggil HERO!
Kau hebat ada hebat lagi
Kau ligat ada ligat lagi
Boleh untung mesti boleh rugi
Takut kalah jangan main judi

Kau kaya ada kaya lagi
Kau lawa ada lawa lagi
Ada mawar pasti ada duri
Takut sakit baik pergi mati
Aaaaa
Tak hairanlah kalau lirik lagu ini menarik kerana yang menciptanya ialah Allahyarham Loloq atau nama sebenarnya ialah Rosli Khamis. Walaupun ada yang beranggapan bahawa lagu yang bagus ialah lagu yang mengandungi lirik yang berpuisi. Jadi, adakah lirik lagu di atas dianggap tidak bagus kerana tidak berpuisi malahan menggunakan bahasa percakapan seperti  ngam ho dan pelan-pelan (perlahan-perlahan)? Aku bukanlah seorang bijak pandai yang boleh menilai kelebihan dan kekurangan sesuatu karya. Pada hemah aku, lirik lagu ini bisa memberi kesan rasa sedar makna tersirat di sebalik lirik tersebut. Ramai orang nak jadi Hero. Hero yang bagaimana, itu terpulang. Semakin besar hero anda, semakin besarlah tanggungjawab anda. (Boleh pakai ke hipotesis aku ni?)
AKU: Nak jadi Power Rangers merah jambu bersama-sama rakan yang lain membanteras kejahatan. Gugur aku, ada kawan-kawan lain yang menyambung perjuangan! cheewah....! TERBAIK...kata Boboboy... :)

No comments:

Post a Comment

 

TANYA SAMA HATI Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez