Monday, November 15, 2010

Menuju Puncak

Jauh perjalanan luas permandangan. Semakin jauh kaki melangkah semakin banyak aku mempelajari tentang hidup manusia. Selagi aku berada di tanah Semenanjung ini aku berpeluang menjejak kaki di puncak Gunung Ledang. 

Aktiviti       : Ekspedisi Mengibar Jalur Gemilang di Puncak Gunung Ledang SMK Tun Ismail, Batu Pahat Johor 2008
Tarikh       : 18- 20 Ogos 2008
Peserta    : Pelajar dan Guru SMK Tun Ismail dan Urus Setia (lebih kurang 45 orang) *kalau tak silap

Gunung Ledang, Tangkak Johor Darul Takzim
 1. Gunung tertinggi di selatan Semenanjung Malaysia dengan ketinggian 1276 meter.
 2. Juga dikenali sebagai Mountain Ophir (berasal daripada bahasa Ibrani) oleh penjajah British kerana dikatakan banyak simpanan emas.
 3. Dari Batu Pahat ke Gunung Ledang mengambil masa lebih kurang 2 jam.
 4. Sampai ke puncak lebih kurang 6 jam bersama-sama dengan pelajar sekolah SMK Tun Ismail . Perjalanan menjadi tidak lancar lebih2 lagi apabila ada yang cramp (kekejangan) - perkara yang paling biasa berlaku. Jadi, sebelum naik, streching (regangan) betul2 jangan main2.
 5. Makanan : Sila bawa yang ringan2 sahaja seperti coklat, air kosong (boleh isi balik dengan air gunung), air garam, 100 plus, Redbull, biskut, roti. Makanan yang boleh memberi tenaga selain mengenyangkan.
 6. Peralatan : torch light (lampu suluh), raincoat (baju hujan), kasut sport / hiking, sweater (baju sejuk), gloove (sarung tangan) dan ubat persendirian.
 7. Sila bawa balik sampah-sarap. Jangan buang merata-rata.
 8. Mental kena positif. Naik dengan hati yang gembira dan target sampai ke puncak. Percayalah, sampai di puncak segala kepenatan hilang dengan melihat alam. Subhanallah!
Trail ke puncak Gunung Ledang ada dua iaitu sama ada dari Johor atau Melaka. Jadi, pendaki ada beberapa pilihan trail iaitu :
 • Ayer Panas Trail
 • Ledang Trail
 • Asahan Trail
 • Ulu Jementah Trail
 • Telekom Tower Road
Terdapat beberapa checkpoint sebelum sampai ke puncak antaranya:


Status

Hipotesis : Manusia suka membandingkan diri sendiri dengan orang yang tidak baik jadi dia akan nampak lebih baik. Hipotesis di terima.

...

Manusia yang kononnya pandai akan bercakap itu dan ini. Ya, dia tahu segalanya dan orang akan kagum bertepuk tangan. Manusia yang berilmu hanya akan diam tetapi berfikir di sebalik kata-kata itu. Ya, dia dapat sesuatu yang baru dan orang tidak pedulikan dia.

...
 

TANYA SAMA HATI Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez